Exposicions de l'Associació Cultural Baixa Segarra.
Postals de puntaires de Josep Plana Pons.

Santa Coloma de Queralt.

Del 18 de desembre del 2021 al 9 de gener del 2022.

La sala dels arcs del castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt acull una exposició de puntaires realitzada per Josep Plana. La mostra fotogràfica recull més de 300 postals,
Les postals exposades pertanyen a l’època en què les puntes de coixí eren una activitat quotidiana de les famílies. La més antiga és de 1897 i la resta, majoritàriament del primer quart del segle XX.
Aquesta és una mostra de l’extensa col·lecció de Josep Plana, on es poden veure diferents aspectes al voltant de les puntes de coixí i les persones que les executen: edat i adscripció social de les puntaires, formes de treball, tècniques, escoles, ús de les puntes com a reclam publicitari de qualitat, puntaires d’arreu del món…

La punta de coixí fou una indústria que donà feina, localment, a una considerable quantitat de dones de Catalunya des del segle XIX. L’acció de fer puntes de coixí, en la nostra societat, ha passat de ser una tècnica de teixit domèstic a formar part del patrimoni cultural viscut amb un fort component d’identitat nacional i de gènere, i ha motivat l’aparició d’un ampli ventall d’associacions arreu de Catalunya.
Les trobades de puntaires són part de la cultura popular, bona prova d’això és la gran quantitat que se’n fan i l’èxit de participació. L’Associació de Dones Colomines organitza enguany la XXI Trobada de Puntaires de Santa Coloma de Queralt: el dia 15 de maig del 2016 a la plaça de l’Església.
JOSEP PLANA
Nascut a L’Arboç el 26 d’agost de 1951. Té una gran col·lecció de postals de puntaires, única al món, que comprèn més de 7.000 exemplars. Articulista, conferenciant i escriptor, ha publicat diversos llibres relacionats amb l’art de les puntes i ha realitzat múltiples exposicions. És soci i col·laborador de l’Organització Internacional de Puntaires.
Col·leccionista de Postals de Puntaires, canvia, compra o ven postals de puntaires, bolilleras, dentellières, lace makers, merlettaie, de tot el món. 

jplanapons@hotmail.com

Entrades recents

Comentaris recents

No s'han trobat comentaris.
Latest Posts